FORSSA BK SPELARHANDBOK AKADEMI
Forssa Bollklubb bildades den 16 april 1934 och vann sin debutmatch mot IK Fylking med 4–0. År 1978 spelade klubben sin största match hittills när man förlorade hemma mot Hammarby IF i Svenskacupen inför 1200 åskådare. Klubben har oftast huserat i de lägre divisionerna med division 2 som högsta serietillhörighet åren 1985–1992 och 2002–2003. Forssa BK har alltid varit känd för sin ungdomsorganisation och i slutet på 90-talet var Forssa BK en av de största ungdomsföreningarna i Dalarna.
Inför säsongen 2018 tog Forssa BK över Akademi- & ungdomsverksamheten från Dalkurd FF och har idag över 400 aktiva spelare. Forssa BK kan även som enda förening någonsin titulera sig som trefaldiga mästare i ungdoms DM, 2 år i rad (2018 & 2019). Forssa BK har alltid varit duktiga på att ta fram unga talanger och några av spelarna som fostrats i Forssa BK är Bernt Ljung, Jonas Lundén, Mikael Eklund, Alexander Ekblad, Peter Rosendahl, Alexander Zetterström, Viktor Bergh, Oscar Lundin & Anton Lundin.
2. KLUBBENS VISION OCH MÅLSÄTTNINGAR
Vision
Föreningens vision är att vara ledande i Mellansverige på att utbilda och förädla unga spelare för att slussa dem in i elitfotbollen. Vi ska vara föreningen där alla är välkomna att representera Forssa BK oavsett bakgrund, etnicitet, ålder eller socioekonomisk status. Vi ska vara en respekterad och välskött förening med ungdomsverksamheten som hjärta.
Sportslig målsättning
Den sportsliga målsättning i Forssa BK är att vara en förening som utbildar unga konstruktiva fotbollsspelare med spetsegenskaper för de högre serierna i Sverige och på sikt i Europa. Forssa BK skall ha lag representerade i alla åldrar och ett A-lag bestående av 80% egenfostrade spelare. Vi vill vara den perfekta språngbrädan för unga spelare in i elitfotbollen.
- A-lag som lägst spelar i division 2 med 80% egenfostrade spelare år 2025.
- Vara det självklara mellansteget för spelare under 23 år i Dalarna in i elitfotbollen.
- Vara ledande i Dalarna på spelarutveckling.
- Vara det självklara valet för ledare med ambitioner.
Organisatorisk målsättning
Den organisatoriska målsättningen är att ha en stabil och genomarbetad organisationsstruktur som alltid ligger på en nivå över motsvarande serie vårt A-lag representeras i. Vi vill också ha en sund ekonomi och vara självförsörjande utan att förlita oss till sponsorintäkter.
- Tydliga styrdokument och kommunikation.
- Tydlig föreningsstruktur att växa i.
- Tydliga rollfördelningar.
- Arbeta på ett modernt och effektivt sätt.
- Skapa externa inkomstkällor.
- Sund ekonomi med investeringsmöjligheter.
- Så många som möjligt gör så lite som möjligt för att få kvalité.
Vi utvecklar starka individer för att skapa långsiktigt vinnande lag på och utanför planen. Som FBK:are är vi och ses vi som förebilder. Vi ska alltid agera enligt våra värderingar:
- Ambition
Med ambition och mod når vi framgång. - Glädje
Genom positiv attityd och underhållning skapar vi glädje. - Fair Play
Vi följer regelboken på̊ och utanför planen. - Klubben är störst
Klubben är större än laget. Laget är större än individen. - Människan före spelaren
Vi skall alltid sätta det sociala i fokus.
Forssa BK är en del av det svenska samhället och den svenska idrottsrörelsen och delar de värderingar som ligger till grund för idrotten i Sverige och för samhället i stort. Det innebär att:
- Forssa BK är en demokratisk och öppen förening där alla som delar föreningens mål och värderingar kan bli medlemmar.
- Forssa BK är och ska alltid vara en förebild och föregångare.
- Forssa BK följer samhällets lagar och regler och idrottsrörelsens mål.
- Forssa BK vill väcka och sprida den glädjen fotbolls- och idrottsutövning innebär.
- Forssa BK värnar om en storslagen inramning runt matcherna med hög stämning och en varm och inbjudande atmosfär för alla.
- Forssa BK bemöter funktionärer, motståndare och gästande publik med vänlighet och respekt.
- Forssa BK hyllar ärlig och rättvis tävlan och möter både nederlag och seger på ett sportsligt sätt.
- Forssa BK är en integrerad del av samhället och en positiv social kraft som arbetar för att skänka stolthet och glädje till människorna i den region och de miljöer vi verkar.
- Forssa BK värnar om ungdomars sociala fostran med fokus på laganda, gemenskap, samarbetsförmåga och respekt för andra.
- Forssa BK tar avstånd från rasism, våld, hot och andra former av verbala, fysiska, nedvärderande och andra angrepp på människor.
- Forssa BK hyllar principen om allas lika värde och tar avstånd från diskriminering.
- Forssa BK värnar om integrationen av människor med olika kulturell bakgrund i samhället.
Utgångspunkten är att alla i Forssa BK:s verksamhet bemöter sina medmänniskor med vänlighet och respekt, vi behandlar alla människor på detta vis oavsett ålder, kön, bakgrund, nationalitet, religion, hudfärg eller lagtillhörighet. Vi hälsar alltid på alla människor vi träffar och värnar om föreningens och sitt eget varumärke genom att alltid agera som den förebild vi är för många människor.
Evenemang
Alla evenemang gäller samma principer som ovan. Vid matcher hälsar vi alltid våra motspelare, domare och funktionärer välkomna och respekterar deras arbete som gör evenemanget möjligt att genomföra. Efter matchen tackar vi alltid motståndare, domare och hemmasupportrar.
Representation
Vid representation såsom vid möten, konferenser och liknande gäller också ovanstående principer. Vi respekterar tider, kommer väl förberedda och är alltid pålästa om agendan. Vi deltar alltid aktivt när tillfälle ges, för anteckningar och knyter kontakter.
Media
Vi behandlar alltid media med respekt och vänlighet, varje tillfälle med media är en möjlighet att marknadsföra sig själv och föreningen. Vi är alltid ärliga och kommenterar alltid efter föreningens kommunikationspolicy.
Forssa BK:s verksamhet präglas av uppfattningen att alla har och ska tillförsäkras lika värde oavsett kön, nationalitet, etnisk eller religiös tillhörighet, trosuppfattning eller sexuell läggning. Detta ska återspeglas i vår dagliga verksamhet och vid rekryteringar.
Vår målsättning är att alla ska känna sig trygga i vår miljö. Vi är angelägna om att tillmötesgå önskemål och att göra anpassningar grundade på t.ex. religiösa eller etniska hänsyn. Det är viktigt för oss att aktivt motverka alla former av trakasserier.
Alla medlemmar i Forssa BK ska tillförsäkras lika rättigheter och möjligheter och därmed lika värde. Medlemmarna ska känna att deras insats i arbetet är betydelsefull och att de har ett ansvar för att medverka till goda arbetsförhållanden.
Trakasserier godtas inte
Forssa BK godtar inte sexuella trakasserier, d.v.s. uppträdande grundat på kön eller sexuell natur som kränker en spelare eller annan persons integritet.
Forssa BK godtar inte trakasserier på grund av nationalitet eller etnisk eller annan grupptillhörighet, d.v.s. uppträdande som kränker en spelare eller annan persons värdighet och som har samband med nationalitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.
Forssa BK godtar inte trakasserier på grund av funktionshinder. Med funktionshinder avses varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga till följd av en skada eller en sjukdom som fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå.
I samtliga fall är det den trakasserade som avgör vilka handlingar eller beteenden som är kränkande.
Det innebär att Forssa BK inte godtar:
- Nedlåtande ord,
- pornografiska bilder,
- ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, gester eller tilltalsord,
- tafsande eller annan ovälkommen medveten kroppsberöring,
- könsförnedrande historier och tillmälen,
- ovälkomna förslag på sexuella tjänster eller ett tilltvingat sexuellt förhållande,
- främlingsfientliga eller rasistiska budskap,
- nedsättande tillmälen, kommentarer eller budskap som framförs på annat sätt grundade på eller med anspelning på kön, nationalitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning eller en persons funktionshinder,
- medvetet undanhållande av arbetsrelaterad information,
- medvetet saboterande eller försvårande av arbetets utförande,
- förolämpande utfrysning eller negligering av arbetstagaren eller mobbning,
- andra åtgärder eller beteenden som kränker en arbetstagares eller annan persons värdighet och som har samband med kön, nationalitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning eller en persons funktionshinder.
Åtgärder vid misstänkta trakasserier
Det åligger varje medarbetare att aktivt verka för att trakasserier inte förekommer i föreningen. Åliggandet inkluderar ett ansvar för att anmäla misstänkta trakasserier till närmaste ledare eller någon annan i ledningen.
Den som upplever sig utsatt för trakasserier i någon form ska alltid ha möjlighet att ta upp det med närmaste ansvarig eller någon annan i ledningen. Ansvarig ledare ska därefter, antingen själv eller tillsammans med den utsatta, konfrontera den eller de som trakasserar.
Vid minsta tendens till ovan nämnda handlingar ska respektive ansvarig omedelbart när det kommit till dennas kännedom utreda frågan och agera på lämpligt sätt. Det är viktigt att saken får en snabb och konfidentiell behandling.
Om trakasserier förekommit ska åtgärder vidtas i varje enskilt fall, t.ex. – allvarliga samtal av varningskaraktär, – uppföljning, – omplacering av den som trakasserar eller mobbar.
Ytterst ansvarig för frågor som rör trakasserier är blockansvarige.
4. RIKTLINJER AKADEMI (U15-U19)
Det är föreningens ansvar att sätta upp ett regler och riktlinjer för Akademin. Det är ditt ansvar som spelare att följa det.
Vi finns till för de spelare som har höga ambitioner med sitt fotbollsspel, de spelare som identifierar sig med att vara fotbollsspelare. Men som spelare i vår Akademi kan man hålla på med andra idrotter, och därmed tror vi att vår verksamhet passar bäst för de spelare som sätter fotbollen främst men som vill kombinera flera olika sporter.
Vi finns till för de spelare som alltid vill mäta sig med de bästa samtidigt som man alltid gör sitt eget bästa vid varje sammankomst med laget. Vi finns till för de spelare som strävar efter att bli bättre och har som mål att kunna leva på sin idrott.
Vi finns till för de spelare som tar ansvar för sin egen utveckling, de spelare som är självständiga och de spelare som kan planera sin tid. Vi finns till för de spelare som kommer väl förberedda till träning, samtidigt som de har koll på skolan och hinner vara med familj och vänner. Vi finns till för dem spelare som vill ha och tål höga krav. Ofta kommer kraven inte bara från tränare och förening, utan även från spelare och föräldrar. Vi finns till för de spelare som kan hantera dessa krav samtidigt som man har roligt och tycker att det är kul att komma till träning och match.
Som spelare ska du vara införstådd med att du står under ständig förändring. Det är i slutändan upp till dig själv hur långt du vill nå i din fotbollskarriär. Ledarna i föreningen finns som hjälp för dig som spelare att utvecklas så mycket som möjligt.
Träning och match:
- Vara väl förberedd inför träning och match.
- Ha med sig korrekt utrustning och träningskläder.
- Komma i tid.
- Hälsa på alla.
- Endast svenska eller engelska är tillåtet innan, under & efter träning och match.
- Vara ombytt och på plats minst 15 minuter innan träning.
- Omklädningsrummet skall vara mobilfritt.
- Meddela dina tränare om du inte kan komma på träningen (Senast kl 13:00 samma dag).
- Kan man inte träna p.g.a. skada eller lättare sjukdom finns det andra saker att träna och ingen anledning till att inte närvara på träningen (Kontakta dina tränare att du inte kan träna för fullt).
- Alla hjälps åt att samla material efter träning och match. Ingen lämnar planen innan materialet är insamlat.
- Omklädningsrummet skall alltid lämnas städat.
- Det är spelarens ansvar att ta sig till och från träning.
- Meddela dina tränare senast 7 dagar innan match om du inte kan närvara.
- Meddela dina tränare minst 4 veckor innan vid längre frånvaro p.g.a. resa eller liknande.
Kommunikation spelare – ledare:
Forssa BK rekommenderar att all kommunikation mellan spelare och ledare rörande feedback, matchuttagningar, spelarutveckling osv. tas muntligt på plats innan eller efter träning vid inbokat möte.
Frånvaro från match meddelas muntligt.
Frånvaro från träning kan rapporteras via textmeddelande.
4.2. SPELARENS ÅTAGANDEN, AKADEMI
Spelaren förbinder sig att under säsongen medverka i föreningens verksamhet i enlighet med föreningens och överordnade idrottsorganisationens stadgar och övriga bestämmelser.
Spelaren förbinder sig att följa och hålla sig uppdaterad om föreningens policys och dess innehåll. Vid signering av överenskommelsen intygar spelaren att han läst och accepterat innehållet av spelarhandboken.
Doping
Spelaren är skyldig att i samband med träning och tävling underrätta föreningen om vilka medicinska preparat och naturmedel spelaren intar eller har intagit under den senaste veckan före träningen/tävlingen.
Spelaren förbinder sig att inte använda dopingpreparat och i alla delar följa FIFA:s, UEFA:S, Riksidrottsförbundets samt SvFF:s dopingregler.
Det föreligger även skyldighet för spelaren att informera sig om vilka preparat som är förbjudna och att informera föreningen om medicinering då sådan föreligger. Spelaren är medveten om dels skyldigheten om att på anmodan underkasta sig dopingkontroll, dels att det åligger spelaren att själv förvissa sig huruvida ett medicinskt preparat som spelaren intar är doping klassat eller inte.
Om det framkommer att spelaren använder eller använt förbjudna preparat så upphör detta avtal med omedelbar verkan och föreningen äger rätt att återkräva under säsongen utbetalda förmåner.
Arrangemang och PR
Spelaren förbinder sig i traditionell omfattning utan extra ersättning medverka i föreningens reklam- och föreningsaktiviteter. Föreningen har därvid rätt att använda spelarens namn och bild i reklam.
Personligt reklamengagemang för spelaren kräver föreningens godkännande och får inte konkurrera med avtal som föreningen slutit.
Endast med föreningens medgivande har Spelaren rätt att i reklamsammanhang uppträda i förenings dräkt eller i föreningens namn. Spelaren får med sin medverkan i reklam inte riskera att skada idrottens anseende eller strida mot god sed i idrottsligt avseende.
Fair-play
Spelaren ska alltid visa "fair-play" mot alla inblandade under match och träning.
Spelaren förbinder sig att följa föreningens uppförandekod och policys.
Alkohol
Forssa BK:s verksamhet ska präglas av alkohol- och drogfrihet. Det är inte tillåtet att komma påverkad till träning eller match.
Medlemskap & avgifter
Spelaren är skyldig att bli medlem i Forssa BK när de ingått överenskommelse med Föreningen.
Spelare som inte är medlem i föreningen får inte registreras för match. Vid eventuella skador gäller inte föreningens försäkring om spelaren inte är registrerad medlem.
Avgifter säsongen 2021:
Medlemsavgift: 250 kr
Akademiavgift: 1 000 kr
Totalt: 1 250 kr
Spelare som ansluter till föreningen efter 1 juli betalar hela medlemsavgiften och halva akademiavgiften. Avgifterna kommer att faktureras under januari månad och skall vara betalda senast den sista februari. Föreningen återbetalar inte någon av avgifterna om spelaren under säsong väljer att sluta/byta förening. Föreningen tillåter inte en spelare med skuld till föreningen byta klubb innan skulden är betald.
Arbeta av Akademiavgift
Som spelare i Forssa BK kan man arbeta av sin akademiavgift. Arbeten kommer under året fördelas ut bland spelarna av blockansvarige och tränare. En arbetad dag ger ett avdrag av akademiavgiften på 200kr om inget annat anges av föreningen. Medlemsavgiften måste betalas av alla spelare för att få spela match och ha en giltig försäkring via föreningen.
Föreningsarbeten
För att föreningen ekonomiskt skall kunna erbjuda sina spelare låga avgifter för att kunna träna och spela så är spelaren skyldig att vara tillgänglig eller ordna en ersättare åt sig själv vid arbeten eller projekt som föreningen arrangerar. Föreningen har som mål att orda arbeten eller projekt som är stimulerande för spelarna och som kan ge spelaren en bra erfarenhet. Föreningen har även en policy emot försäljning av olika produkter som skall utföras av spelarna.
Vid utebliven närvaro vid arbete så kommer föreningen att fakturera spelaren en avgift på 200:-/per missat arbete. Ser föreningen ett mönster av utebliven närvaro vid jobb eller att fakturan ej betalats kan spelaren även riskera förbud att spela match.
Sociala medier
Spelaren förbinder sig att på sina privata sociala medier såsom Facebook, Twitter, Instagram etc. representera Föreningen och vårda Föreningens varumärke på ett värdigt sätt och i enlighet med föreningens och sponsorers tillhandahållna policy.
Spelaren bekräftar att denne läst och kommer verka efter Föreningens kommunikationspolicy som finns i spelarhandboken.
Vid grov överträdelse av föreningens kommunikationspolicy äger föreningen rätt att utesluta spelaren från verksamheten. Föreningen har även rätt att kräva spelaren på skadestånd motsvarande den skada som spelaren ådragit föreningen.
Arbetsskyldighet
Spelaren är skyldig att för det fall spelaren inte uttas till sin hemmamiljö för match att ställa upp för träning och match i föreningens samtliga lag.
Spelare som påbörjat en säsong med Forssa BK är knutna till föreningen säsongen ut. Föreningen kommer inte att släppa spelare till andra klubbar under pågående säsong. Undantag kan göras av blockansvarig om spelaren flyttar eller har speciell anledning.
4.3. FÖRENINGENS ÅTAGANDEN, AKADEMI
Föreningen åtar sig:
att garantera matcher och träning, ledda av kvalificerade ledare.
att svara för att spelaren är tillgänglig för distrikts- & nationslagsmatcher.
Utrustning
Spelare i Akademin får via Forssa BK förmånliga priser på träningskläder och utrustning via föreningen.
Målvakter i akademin får låna ett par målvaktshandskar av märket PUMA per säsong. Modell och pris bestäms i samråd med föreningen.
Under 2021 kommer spelare kunna beställa träningskläder med tryck via föreningens hemsida. Provstege för utprovning av kläder finns på Forssa BK:s kansli, kontakta din tränare för utprovning av träningskläder.
Till match erhåller föreningen spelare i akademin med matchtröja, shorts och strumpor. Benskydd, fotbollsskor, vattenflaska och underställ är spelarens ansvar att införskaffa inför match.
Sjukvård och Hälsa
Vid skada eller sjukdom kan spelaren få hjälp till råd och vård via föreningens försäkring om spelaren betalat medlemsavgiften.
Vid idrottsskador kontakta Råd & vård för idrottsskador via Folksam:
020-44 11 11
Vardagar 08:00 – 17:00
Forssa BK har ett samarbete med Per Hillerström som är expert på idrottsskador. Per erbjuder spelare i Forssa BK förmånliga priser på skadebehandlingar. Om en spelare vill besöka Per för en behandling eller undersökning kan spelaren kontakta sin tränare eller sportchef för att bli slussad till Per. Föreningen har även ett avtal med Eureka Kiropraktik i Borlänge. Kontakta sportchef vid behov.
Om spelaren utan föreningens godkännande uppsöker vård av ej Föreningen anvisad läkare, sjukgymnast eller motsvarande för hälsokontroll eller medicinsk behandling vid skada eller sjukdom bekostas inte besöket av Föreningen.
Föreningssamarbete Gym och träning
Forssa BK har ett samarbete med Nilas.se (gym och performance center) i Borlänge.
I avtalet ingår det att Forssa BK akademi och a-lag kommer ha gruppträning på Nilas. Spelare i Forssa BK har också tillgång till privata träningskort hos Nilas. Vill man ha ett träningskort hos Nilas för 199kr i månaden gör man följande:
- Fyll i en medlemsansökan på nätet nilas.se
- De kan välja vilket prisalternativ som helst, men måste skriva Forssa BK och vilken trupp man tillhör.
- Ansluta till autogiro enligt de instruktioner man får på mail
- Hämta en tagg på gymmet.
- Börja träna.
Resor & logi
Föreningen ansvarar över spelarens transport till och från längre bortamatcher. På längre resor kan föreningen stå för en måltid, om detta inte anges i kallelsen till match är det spelarens ansvar att ha med sig egen mat.
Spelaren ansvarar över sina förberedelser inför match så som: transport till och från samlingen, sömn och mat under dagen och dagen före.
Vid eventuella bortamatcher där övernattning krävs kan föreningen ta ut en extra avgift.
Transport till och från träning, till och från samling är spelarens ansvar.
Match
Ansvariga tränare är de som tar ut en matchtrupp till matcher. Tränarna baserar sina matchtrupper på fotbollskvalitet, träningsnärvaro och engagemang. Ingen spelare är självskriven varken i en matchtrupp eller på en specifik position och spelarna bedöms vecka för vecka av tränarna.
Cup
Vid cuper tas också trupperna ut efter kriterierna ovan under kategori ”match”. Vid cup kan eventuella extra avgifter tillkomma för spelarna som är uttagna.
Säsongskort Forssa BK A-lag
Akademi och ungdomsspelare som betalt sin medlems- & akademiavgift kommer få ett digitalt medlemskort. Medlemskortet kommer under säsongen 2021 även gälla som säsongskort till A-lagets hemmamatcher.
Anhöriga kan bli stödmedlem till Forssa BK via hemsidan och därmed också få ett säsongskort till A-lagets matcher.
Kostnaden för att bli stödmedlem är 500 kr.