FORSSA BK FÖRÄLDRAHANDBOK
Forssa Bollklubb bildades den 16 april 1934 och vann sin debutmatch mot IK Fylking med 4–0. År 1978 spelade klubben sin största match hittills när man förlorade hemma mot Hammarby IF i Svenskacupen inför 1200 åskådare. Klubben har oftast huserat i de lägre divisionerna med division 2 som högsta serietillhörighet åren 1985–1992 och 2002–2003. Forssa BK har alltid varit känd för sin ungdomsorganisation och i slutet på 90-talet var Forssa BK en av de största ungdomsföreningarna i Dalarna.
Inför säsongen 2018 tog Forssa BK över Akademi- & ungdomsverksamheten från Dalkurd FF och har idag över 460 aktiva spelare. Forssa BK kan även som enda förening någonsin titulera sig som trefaldiga mästare i ungdoms DM, 2 år i rad (2018 & 2019). Forssa BK har alltid varit duktiga på att ta fram unga talanger och några av spelarna som fostrats i Forssa BK är Bernt Ljung, Jonas Lundén, Mikael Eklund, Alexander Ekblad, Peter Rosendahl, Alexander Zetterström, Viktor Bergh, Oscar Lundin & Anton Lundin.
2. KLUBBENS VISION OCH MÅLSÄTTNINGAR
Vision
Föreningens vision är att vara ledande i Mellansverige på att utbilda och förädla unga spelare för att slussa dem in i elitfotbollen. Vi ska vara föreningen där alla är välkomna att representera Forssa BK oavsett bakgrund, etnicitet, ålder eller socioekonomisk status. Vi ska vara en respekterad och välskött förening med ungdomsverksamheten som hjärta.
Sportslig målsättning
Den sportsliga målsättning i Forssa BK är att vara en förening som utbildar unga konstruktiva fotbollsspelare med spetsegenskaper för de högre serierna i Sverige och på sikt i Europa. Forssa BK skall ha lag representerade i alla åldrar och ett A-lag bestående av 80% egenfostrade spelare. Vi vill vara den perfekta språngbrädan för unga spelare in i elitfotbollen.
- A-lag som lägst spelar i division 2 med 80% egenfostrade spelare år 2025.
- Vara det självklara mellansteget för spelare under 23 år i Dalarna in i elitfotbollen.
- Vara ledande i Dalarna på spelarutveckling.
- Vara det självklara valet för ledare med ambitioner.
Organisatorisk målsättning
Den organisatoriska målsättningen är att ha en stabil och genomarbetad organisationsstruktur som alltid ligger på en nivå över motsvarande serie vårt A-lag representeras i. Vi vill också ha en sund ekonomi och vara självförsörjande utan att förlita oss till sponsorintäkter.
- Tydliga styrdokument och kommunikation.
- Tydlig föreningsstruktur att växa i.
- Tydliga rollfördelningar.
- Arbeta på ett modernt och effektivt sätt.
- Skapa externa inkomstkällor.
- Sund ekonomi med investeringsmöjligheter.
- Så många som möjligt gör så lite som möjligt för att få kvalité.
Som fotbollsförälder är du viktig för oss i Forssa BK. Föräldrar ska stötta sitt barn utanför fotbollen så att skola, kost och vila fungerar. Ge uppmuntran regelbundet så att barnet vet om att du bryr dig om barnet och dess idrott. Som stödfunktion är ni en viktig del av spelarnas fotbollsutbildning.
När det gäller fotbollsdelen av utbildningen är det dock viktigt att ni överlåter ansvaret till våra utbildade ledare.
Forssa BK har satt upp ett ramverk för hur vi tycker ni som föräldrar ska förhålla er under matcher, träningar och cuper.
3.1. Att vara del av Forssa BK
- Vi vill bedriva en målinriktad fotbollsutbildning med långsiktig och individuell planering.
- Vi vill värna om kombinationen fotboll – skola.
- Vi vill bedriva en allsidig träning med motiverade och kunniga tränare/ledare och basera vår tränings- och spelidé.
- Vi vill ta hänsyn till spelarens behov och ge möjlighet till utveckling i den takt som passar var och ens fysiska, psykiska och sociala förutsättningar.
- Vi vill ha individuella samtal med spelaren minst två gånger per år. På dessa utvärderas spelarens utveckling och målsättning.
3.2. Allmänna förväntningar på dig som förälder
- Föräldrarna skall deltaga på lagets föräldramöten.
- Föräldrarna skall ta del av lagledningen och föreningens information.
- Fotbollsverksamheten i Forssa BK skall vara rolig för både barn och föräldrar.
- De föräldrar som vill engagera sig i föreningen på ett eller annat sätt är varmt välkomna.
3.3. Förväntningar på dig som förälder till träning
- Positiv föräldrasupport är viktig, särskilt i tider av besvikelse. Föräldrarna bör uppmuntra sitt barn till träning och ha en långsiktig målsättning med denna.
- Föräldrarna förväntas stötta spelaren i träningen på ett balanserat sätt, utan att pressa spelaren till något han/hon inte vill.
- Alla i verksamheten har sin roll. Du är förälder med allt vad det innebär, tränaren är tränare med allt vad det innebär. Vi vill att du som förälder ska undvika att ge feedback gällande fotbollen till ditt barn utan att först prata med tränaren. Dubbla budskap minskar ditt barns möjligheter att utvecklas.
- Upp till det att spelaren är 12 år är det föräldern som ansvarar för att spelaren kommer i tid till träning och match samt att spelaren har rätt utrustning med sig.
- Upp till det att spelaren fyllt 12 år är föräldrarna ansvariga för att spelaren inte tränar när han är sjuk.
- Upp till det att spelaren fyllt 12 år är det föräldrarna som är ansvariga att anmäla eventuell frånvaro från träning och match.
- Vid träning skall föräldrarna hålla sig på lämpligt avstånd från träningen så att inte spelarens uppmärksamhet dras ifrån tränaren.
- Föräldrarna ska veta att om spelaren blir skadad eller hamnar i osämja under träning är det i första hand ledarnas uppgift att ombesörja detta.
3.4. Förväntningar på dig som förälder vid match
Matchen är ett utvecklings- och utbildningstillfälle. Utbildningen av spelaren går i Forssa BK före resultatet i matchen. Det är tränaren och i sista hand föreningen som bestämmer vad som ryms inom begreppet utbildning, ibland kan det betyda att spela på en annan position, ibland kan det betyda att rulla på lagkaptensrollen osv.
- Under match vill vi att du som förälder är uppmuntrande och positiv. Taktiska tillrop sköter tränaren.
- Under match, cup och träning är det viktigt att föräldrarna uppför sig föredömligt då man är en representant för Forssa BK. Andra människors bild av Forssa BK präglas av ditt uppträdande som förälder.
- Alla domare gör sitt bästa. Domaren kommer inte att ändra något domslut. Låt domaren döma matchen.
- Föräldrarna bör finnas för spelarna vid behov och de bör inte ändra beteende gentemot någon i verksamheten, oavsett resultat.
- Vid match står föräldrarna alltid på motsatt långsida från avbytarbänken.
- Vid match är föräldrar ansvariga att hjälpa föreningen med transport till och från bortamatcher.
- Föräldrarna ska veta att om spelaren blir skadad eller hamnar i osämja under match, är det i första hand ledarnas uppgift att ombesörja detta.
3.5. Förväntningar på dig som förälder vid cup
Vid cuper och läger bor föräldrarna på annat boende än laget.
Vid cuper och läger är det ledarna som är ansvariga för laget. Fråga gärna om ledarna behöver ha hjälp med något, annars kontaktar ledarna dig som förälder om de behöver hjälp med något.
Avslutning
Utan rätt stöd från sin familj minskar spelarens möjligheter att utvecklas med sitt fotbollsspel. Som förälder bör man vara medveten om och följa de förväntningar föreningen har av en som förälder.
Det är föreningens ansvar att sätta upp ett ramverk för hur vi tycker att man ska bete sig som förälder. Det är ditt ansvar som förälder att följa det.