FORSSA BK VERKSAMHETSPLAN
Forssa bollklubbs verksamhetsplan utgör ett styrande dokument för den verksamhet som bedrivs i från våra yngsta upp till A-lag. Styrelsen och av dem utsedda personer äger dokumentet som i sin tur är ett levande dokument som årligen utvärderas och uppdateras. Verksamhetsplanen ska på ett klart och tydligt sätt beskriva de mål, värdegrund, policys, regelverk, riktlinjer och över lag den verksamhet om fastslagits av Forssa bollklubb.
Verksamhetsplanen ska också beskriva det ansvarsförhållande som råder för definierade roller.
Forssa Bollklubb bildades den 16 april 1934 och vann sin debutmatch mot IK Fylking med 4–0. År 1978 spelade klubben sin största match hittills när man förlorade hemma mot Hammarby IF i Svenskacupen inför 1200 åskådare. Klubben har oftast huserat i de lägre divisionerna med division 2 som högsta serietillhörighet åren 1985–1992 och 2002–2003. Forssa BK har alltid varit känd för sin ungdomsorganisation och i slutet på 90-talet var Forssa BK en av de största ungdomsföreningarna i Dalarna.
Inför säsongen 2018 tog Forssa BK över Akademi- & ungdomsverksamheten från Dalkurd FF och har idag över 400 aktiva spelare. Forssa BK kan även som enda förening någonsin titulera sig som trefaldiga mästare i ungdoms DM, 2 år i rad (2018 & 2019). Forssa BK har alltid varit duktiga på att ta fram unga talanger och några av spelarna som fostrats i Forssa BK är Bernt Ljung, Jonas Lundén, Mikael Eklund, Alexander Ekblad, Peter Rosendahl, Alexander Zetterström, Viktor Bergh, Oscar Lundin & Anton Lundin.
3 KLUBBENS VISION OCH MÅLSÄTTNINGAR
Vision
Föreningens vision är att vara ledande i Mellansverige på att utbilda och förädla unga spelare för att slussa dem in i elitfotbollen. Vi ska vara föreningen där alla är välkomna att representera Forssa BK oavsett bakgrund, etnicitet, ålder eller socioekonomisk status. Vi ska vara en respekterad och välskött förening med ungdomsverksamheten som hjärta.
Sportslig målsättning
Den sportsliga målsättning i Forssa BK är att vara en förening som utbildar unga konstruktiva fotbollsspelare med spetsegenskaper för de högre serierna i Sverige och på sikt i Europa. Forssa BK skall ha lag representerade i alla åldrar och ett A-lag bestående av 80% egenfostrade spelare. Vi vill vara den perfekta språngbrädan för unga spelare in i elitfotbollen.
- A-lag som lägst spelar i division 2 med 80% egenfostrade spelare år 2025.
- Vara det självklara mellansteget för spelare under 23 år i Dalarna in i elitfotbollen.
- Vara ledande i Dalarna på spelarutveckling.
- Vara det självklara valet för ledare med ambitioner.
Organisatorisk målsättning
Den organisatoriska målsättningen är att ha en stabil och genomarbetad organisationsstruktur som alltid ligger på en nivå över motsvarande serie vårt A-lag representeras i. Vi vill också ha en sund ekonomi och vara självförsörjande utan att förlita oss till sponsorintäkter.
- Tydliga styrdokument och kommunikation.
- Tydlig föreningsstruktur att växa i.
- Tydliga rollfördelningar.
- Arbeta på ett modernt och effektivt sätt.
- Skapa externa inkomstkällor.
- Sund ekonomi med investeringsmöjligheter.
- Så många som möjligt gör så lite som möjligt för att få kvalité.
Vi utvecklar starka individer för att skapa långsiktigt vinnande lag på och utanför planen. Som FBK:are är vi och ses vi som förebilder. Vi ska alltid agera enligt våra värderingar:
- Ambition
Med ambition och mod når vi framgång. - Glädje
Genom positiv attityd och underhållning skapar vi glädje. - Fair Play
Vi följer regelboken på̊ och utanför planen. - Klubben är störst
Klubben är större än laget. Laget är större än individen. - Människan före spelaren
Vi skall alltid sätta det sociala i fokus.
Forssa BK är en del av det svenska samhället och den svenska idrottsrörelsen och delar de värderingar som ligger till grund för idrotten i Sverige och för samhället i stort. Det innebär att:
- Forssa BK är en demokratisk och öppen förening där alla som delar föreningens mål och värderingar kan bli medlemmar.
- Forssa BK är och ska alltid vara en förebild och föregångare.
- Forssa BK följer samhällets lagar och regler och idrottsrörelsens mål.
- Forssa BK vill väcka och sprida den glädjen fotbolls- och idrottsutövning innebär.
- Forssa BK värnar om en storslagen inramning runt matcherna med hög stämning och en varm och inbjudande atmosfär för alla.
- Forssa BK bemöter funktionärer, motståndare och gästande publik med vänlighet och respekt.
- Forssa BK hyllar ärlig och rättvis tävlan och möter både nederlag och seger på ett sportsligt sätt.
- Forssa BK är en integrerad del av samhället och en positiv social kraft som arbetar för att skänka stolthet och glädje till människorna i den region och de miljöer vi verkar.
- Forssa BK värnar om ungdomars sociala fostran med fokus på laganda, gemenskap, samarbetsförmåga och respekt för andra.
- Forssa BK tar avstånd från rasism, våld, hot och andra former av verbala, fysiska, nedvärderande och andra angrepp på människor.
- Forssa BK hyllar principen om allas lika värde och tar avstånd från diskriminering.
- Forssa BK värnar om integrationen av människor med olika kulturell bakgrund i samhället.
Utgångspunkten är att alla i Forssa BK:s verksamhet bemöter sina medmänniskor med vänlighet och respekt, vi behandlar alla människor på detta vis oavsett ålder, kön, bakgrund, nationalitet, religion, hudfärg eller lagtillhörighet. Vi hälsar alltid på alla människor vi träffar och värnar om föreningens och sitt eget varumärke genom att alltid agera som den förebild vi är för många människor.
Evenemang
Alla evenemang gäller samma principer som ovan. Vid matcher hälsar vi alltid våra motspelare, domare och funktionärer välkomna och respekterar deras arbete som gör evenemanget möjligt att genomföra. Efter matchen tackar vi alltid motståndare, domare och hemmasupportrar.
Representation
Vid representation såsom vid möten, konferenser och liknande gäller också ovanstående principer. Vi respekterar tider, kommer väl förberedda och är alltid pålästa om agendan. Vi deltar alltid aktivt när tillfälle ges, för anteckningar och knyter kontakter.
Media
Vi behandlar alltid media med respekt och vänlighet, varje tillfälle med media är en möjlighet att marknadsföra sig själv och föreningen. Vi är alltid ärliga och kommenterar alltid efter föreningens kommunikationspolicy.
Forssa BK:s verksamhet präglas av uppfattningen att alla har och ska tillförsäkras lika värde oavsett kön, nationalitet, etnisk eller religiös tillhörighet, trosuppfattning eller sexuell läggning. Detta ska återspeglas i vår dagliga verksamhet och vid rekryteringar.
Vår målsättning är att alla ska känna sig trygga i vår miljö. Vi är angelägna om att tillmötesgå önskemål och att göra anpassningar grundade på t.ex. religiösa eller etniska hänsyn. Det är viktigt för oss att aktivt motverka alla former av trakasserier.
Alla medlemmar i Forssa BK ska tillförsäkras lika rättigheter och möjligheter och därmed lika värde. Medlemmarna ska känna att deras insats i arbetet är betydelsefull och att de har ett ansvar för att medverka till goda arbetsförhållanden.
Trakasserier godtas inte
Forssa BK godtar inte sexuella trakasserier, d.v.s. uppträdande grundat på kön eller sexuell natur som kränker en spelare eller annan persons integritet.
Forssa BK godtar inte trakasserier på grund av nationalitet eller etnisk eller annan grupptillhörighet, d.v.s. uppträdande som kränker en spelare eller annan persons värdighet och som har samband med nationalitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.
Forssa BK godtar inte trakasserier på grund av funktionshinder. Med funktionshinder avses varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga till följd av en skada eller en sjukdom som fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå.
I samtliga fall är det den trakasserade som avgör vilka handlingar eller beteenden som är kränkande.
Det innebär att Forssa BK inte godtar:
- Nedlåtande ord,
- pornografiska bilder,
- ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, gester eller tilltalsord,
- tafsande eller annan ovälkommen medveten kroppsberöring,
- könsförnedrande historier och tillmälen,
- ovälkomna förslag på sexuella tjänster eller ett tilltvingat sexuellt förhållande,
- främlingsfientliga eller rasistiska budskap,
- nedsättande tillmälen, kommentarer eller budskap som framförs på annat sätt grundade på eller med anspelning på kön, nationalitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning eller en persons funktionshinder,
- medvetet undanhållande av arbetsrelaterad information,
- medvetet saboterande eller försvårande av arbetets utförande,
- förolämpande utfrysning eller negligering av arbetstagaren eller mobbning,
- andra åtgärder eller beteenden som kränker en arbetstagares eller annan persons värdighet och som har samband med kön, nationalitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning eller en persons funktionshinder.
Åtgärder vid misstänkta trakasserier
Det åligger varje medarbetare att aktivt verka för att trakasserier inte förekommer i föreningen. Åliggandet inkluderar ett ansvar för att anmäla misstänkta trakasserier till närmaste ledare eller någon annan i ledningen.
Den som upplever sig utsatt för trakasserier i någon form ska alltid ha möjlighet att ta upp det med närmaste ansvarig eller någon annan i ledningen. Ansvarig ledare ska därefter, antingen själv eller tillsammans med den utsatta, konfrontera den eller de som trakasserar.
Vid minsta tendens till ovan nämnda handlingar ska respektive ansvarig omedelbart när det kommit till dennas kännedom utreda frågan och agera på lämpligt sätt. Det är viktigt att saken får en snabb och konfidentiell behandling.
Om trakasserier förekommit ska åtgärder vidtas i varje enskilt fall, t.ex. – allvarliga samtal av varningskaraktär, – uppföljning, – omplacering av den som trakasserar eller mobbar.
Ytterst ansvarig för frågor som rör trakasserier är blockansvarige.
5 ANSVARSOMRÅDEN OCH ÖVERGRIPANDE ROLLBESKRIVNINGAR
Forssa BK:s åtta block
Föreningen har åtta huvudblock varav varje block har en person med huvudansvar för att sitt block fungerar och fungerar tillsammans med andra block. Styrelsen har beslutande rätt över blocken och huvudansvaret att se över helheten och att dessa block arbetar mot samma mål. Blocksystemet ska underlätta arbetet och ge en större kvalité då vi gärna ser att man specialiserar sig inom sitt block.
5.1 ÖVERGRIPANDE ROLLBESKRIVNINGAR BLOCKANSVARIGA
Ekonomi
Sätter de ekonomiska rutinerna, in- & utbetalningar, redovisning, fakturering, prognoser och budget
Organisation
Skapar styrdokument, handböcker, avtal & förmedlar dessa, administrerar IT-miljö & medlemssystem.
Marknad
Skapar produkten Forssa BK, hitta partners, marknadsför event och händelser.
Kommunikation
Profilera föreningen, sociala medier, hemsida, officiella uttalanden, bilder, film, artiklar & intervjuer.
Försäljning & evenemang
Matchevenemang, ForssaCupen, Forssadagen, kiosk, entré & personalrekrytering till dessa.
CSR – Socialt ansvarstagande
Trevligt lov, Fotboll – på lika villkor, planering, genomförande & personalrekrytering till dessa.
A-lag & Akademi
Ledarrekrytering, spelarrekrytering, utbildningsplan, spelar-, ledar- & föräldrapolicys, rutiner & rollbeskrivningar.
Ungdom
Ledarrekrytering, spelarrekrytering, utbildningsplan, spelar-, ledar- & föräldrapolicys, rutiner & rollbeskrivningar.
Träningsgrupperna i Forssa BK:s verksamhet delas in i tre olika kategorier, ungdom, akademi och A-lag. Träningsgrupperna är i majoritet åldersbaserade till vilket år spelarna är födda med vissa undantag (se policy för spelarförflyttningar).
Träningsgruppens roll
Lagets eller träningsgruppens roll inom akademin är att agera som en grupp för spelaren och ledaren där alla som är engagerade och aktiva kan känna sig trygga och stolta över att representera Forssa BK. Träningsgruppen är där som spelaren i huvudsak kommer träna, spela matcher och åka på turneringar med under sin tid i föreningen.
Organisation i och kring träningsgruppen
För att ett lag skall kunna fungera krävs det en bra organisation med tydlig rollfördelning bland ledarna. I varje träningsgrupp finns det därför alltid en (1) huvudtränare och minst en (1) assisterande tränare per 10-12 spelare. Utöver dessa finns det även en (1) lagledare som jobbar nära laget med av FBK utvalda arbetsuppgifter.
Träning och match
Alla träningar och matcher som laget kallar till skall ses som obligatoriska av akademins spelare. Närvaro och frånvaro dokumenteras av huvudtränaren som i enlighet med denna verksamhetsplan kan komma att ta beslut där spelarens träningsnärvaro påverkar laguttagningar till match och turneringar.
Spelformer
Under åren i FBK så kommer spelarna få möjligheten att spela under flera olika typer av spelformer. Forssa BK följer Dalarnas- och Svenska Fotbollförbundets olika spelformer vid lämpliga åldrar. Träningsgruppen har dock möjlighet att vid övergång till ny Spelform jobba i förberedande syfte i såväl träning och match.
6.1 ÖVERGRIPANDE ROLLBESKRIVNINGAR TRÄNINGSGRUPP
Nedan beskrivs de övergripande arbetsuppgifterna för våra ledare i varje träningsgrupp. Specificerade rollbeskrivningar för ledare i de olika träningsgrupperna är bifogade till varje ledares avtal. De specifika rollbeskrivningarna finns via föreningens IT-miljö eller kansli.
Huvudtränare
- Huvudansvarig för utbildningen och utvecklingen för de lag han eller hon ansvarar för tillsammans med blockansvarige.
- Ansvarig för att träning, träningsupplägg, instruktioner och matchspel är i enlighet med Forssa BK:s rådande spelarutbildningsplan, spelkoncept och verksamhetsplan.
- Förväntas närvara vid samtliga samlingar, träningar och matcher för dennes lag.
- Ansvarig för planering och genomförande av säsongen enligt de ramar som föreningen tagit fram.
- Ansvarig för matchuttagning och coachning i match av lag där inte uttalat assisterande tränaren är ansvarig. I dessa matcher är huvudtränaren assisterande tränare.
- Ansvarig för att representera laget i av föreningen kallade ledarmöten eller andra sammankomster.
- Ansvarig kontaktperson för spelare och föräldrar samt sportgruppen i de tävlingar som laget deltar i.
Assisterande tränare
- Ansvarig för att driva samlingar, träningar och matcher tillsammans huvudtränaren av olika skäl huvudtränaren inte kan delta.
- Ansvarig för att assistera huvudtränaren i träning, träningsupplägg, instruktioner och matchspel.
- Ansvarig tillsammans med huvudtränaren för matcher i seriespel och turnering.
- Ansvarig för att närvara vid ledarmöten eller andra sammankomster där assisterande tränare anses nödvändig att medverka.
- Att vara delaktig tillsammans med huvudtränare vid matchuttagning för respektive serier.
Målvaktstränare
- Ansvarig för utveckling och utbildningen av våra målvakter i träning.
- Ansvarig för att samordna träningar tillsammans med huvud- och assisterande tränaren för att ge målvakterna nödvändig tid till detaljträning i sin position.
- Förväntad närvaro för en målvaktstränare i Forssa BK minimum två (2) träningstillfällen per vecka.
Lagledare
I alla våra lag är målsättningen att varje träningsgrupp skall minst ha en lagledare som hjälper huvudtränaren och övriga ledare med administrativa bitar, logistik samt material.
Koordinator
Koordinatorns huvudsakliga uppgift är att stötta huvudtränaren i administrationen av träningsgruppens verksamhet som inte handlar om den direkt sportsliga verksamheten. Exempel på arbetsuppgifter som normalt faller på koordinatorn är kontaktperson för seriespel, turneringar och läger, bokning av planer, resor och logi vid exempelvis bortamatcher.
6.2 SERIESPEL & TURNERINGAR SÄSONGEN 2021
Inom Forssa BK finns det ett antal turneringar som lagen alltid bör deltaga i och där eventuell anmälningsavgift erläggs av föreningen. Om det enskilda laget av särskilda skäl önskar frångå listan nedan måste de få ett godkännande av blockansvarige.
Enskilda avgifter för deltagande står respektive spelare och dess målsman för.
Forssa BK har tagit fram vilka serier och turneringar våra lag skall delta i för att få en sund stegring av vilka och hur många turneringar våra lag åker på. Samt att vi inte vill ha klyftor mellan lagen baserat på socioekonomisk status bland förädlarna i de olika lagen.
Herr- & pojkverksamheten:
Lag: |
Serie: |
Vår: |
Sommar: |
Höst: |
Vinter: |
P7 |
Tigerligan |
|
|
|
|
P8 |
Tigerligan |
|
|
|
|
P9 |
Tigerligan |
|
|
|
|
P10 |
Pojkar division 7 |
|
Dalecarlia |
|
|
P11 |
Pojkar division 6 |
|
Dalecarlia |
|
|
P12 |
Pojkar division 5 |
|
Dalecarlia |
|
|
P13 |
Pojkar division 4 |
Miljönären Cup |
Dalecarlia |
|
|
P14 |
P15 Elit |
Miljönären Cup |
Sverigecupen* |
|
|
U15 |
P15 regional |
Miljönären Cup |
Dalecarlia Gothia cup* |
|
Futsal DM |
U16 |
U16 Nationell |
Ligacupen* |
|
|
|
U17 |
U17 division 1 |
Ligacupen* |
Gothia cup* |
|
|
U19 |
U19 division 1 |
Ligacupen* |
|
|
|
A-LAG |
Division 3 |
Svenska cupen* |
|
Kval till Sv-cupen |
|
*Turneringar med krav på inbjudning eller kval för att få delta
Dam- och flickverksamheten:
Lag: |
Serie: |
Vår: |
Sommar: |
Höst: |
Vinter: |
F7 |
|
|
|
|
|
F8 |
|
|
|
|
|
F9 |
|
|
|
|
|
F10 |
Flickor division 6 |
|
|
|
|
F11 |
Flickor division 6 |
|
|
|
|
F12 |
Flickor division 6 |
|
|
|
|
F13 |
Flickor division 4 |
|
|
|
|
F14 |
Flickor division 4 |
|
|
|
|
F15 |
|
|
|
|
|
F16 |
|
|
|
|
|
F17 |
|
|
|
|
|
F19 |
|
|
|
|
|
A-LAG |
Division 4 |
Svenska cupen* |
|
Kval till Sv-cupen |
|
Våra spelare är navet i vår förening och idag har Forssa BK ca 460 aktiva spelare från 6-30 år.
Fotbollens kraft är underskattad. Förutom dess egenvärden så som den fysiska aktiviteten, tävlingsglädjen, delaktigheten och gemenskapen så finns även fotbollens mervärden där barnen får lära sig demokratiska värderingar, respektera med- och mottävlande oavsett kön, etnicitet, ålder etcetera.
7.1 MEDLEMS- OCH AKADEMIAVGIFTER
Alla spelare i Forssa BK:s verksamhet är skyldiga att betala medlemsavgift varje år. Spelare i akademin skall också betala akademiavgift. Av styrelsen fastställda belopp gäller följande.
Verksamhet |
Medlemsavgift |
Övrig avgift |
Ungdom (7-14 år) |
250 kr |
|
Akademi (15-19 år) |
250 kr |
1 000 kr (Akademiavgift) |
A-lag |
250 kr |
|
Stödmedlem |
500 kr |
|
Guldmedlem |
1 000 kr |
|
Alla spelare som betalt medlemsavgiften får ett digitalt medlemskort som även gäller som säsongskort vid A-lagets hemmamatcher. I stödmedlemskapet ingår det ett digitalt medlemskort som även gäller som säsongskort vid A-lagets hemmamatcher. Som guldmedlem ingår ett digitalt medlemskort och du får ta med dig en extra person på A-lagets hemmamatcher. Som guldmedlem får du även ditt namn på hemsidan.
Arbeta av Akademiavgift
Som spelare i Forssa BK kan man arbeta av sin akademiavgift. Arbeten kommer under året fördelas ut bland spelarna av blockansvarige och tränare. En arbetad dag ger ett avdrag av akademiavgiften på 200kr om inget annat anges av föreningen. Medlemsavgiften måste betalas av alla spelare för att få spela match och ha en giltig försäkring via föreningen.
Alla spelare har som skyldighet att när man inte kan delta i en träning eller match att i så god tid som möjligt meddela detta till huvudtränaren. Ej rapporterad frånvaro går in i statistiken som icke godkänd. Huvudtränare och blockansvarig kan dock besluta om att utifrån närvarostatistik välja att premiera andra spelare som har högre och flitigare träningsnärvaro vid eventuella uttagningar till turnering och match (se krav på träningsnärvaro för match & turnering).
Från det år spelaren är med i akademin så höjs kraven på närvaro och spelaren förväntas medverka på samtliga samlingar, träningar och matcher som denne kallas till. Frånvaro accepteras i regel inte förutom vid de fall att spelaren meddelar detta med ett giltigt skäl (ex. sjukdom, familjeangelägenhet eller studier). Frånvaro skall fortsatt rapporteras i god tid innan samlingen, träningen eller matchen till huvudtränaren. Det är huvudtränaren tillsammans med blockansvarig som avgör om frånvaron anses godkänd enligt ovan nämnda regler.
7.3 KRAV PÅ TRÄNINGSNÄRVARO FÖR MATCH & TURNERING
Följande mall är framtagen så att spelare, ledare samt föräldrar har riktlinjer att rätta sig efter vad gäller antal träningstillfällen, tid och närvaroprocent för att få deltaga i match. Träningsnärvaron för att delta i match ska mätas över en 2-veckorsperiod. För de yngsta i P7, P8 och P9 gäller att delta vid minst en (1) träning mellan varje matchtillfälle. Om antalet behöriga spelare överstiger det rekommenderade antalet till respektive spolformat under 7-9 år gäller ges förtur till spelare med hög träningsnärvaro under den aktuella spelterminen.
Forssa BK har som målsättning att alla spelare ska ha en nivåanpassad matchmiljö varje vecka, dock kan träningsnärvaron påverka vilken nivå spelaren får delta i under turnering och match.
ÅLDER |
TRÄNING- & MATCHTILLFÄLLEN |
ANTAL TIMMAR |
TRÄNINGSNÄRVARO |
7-9 ÅR |
3-4 tillfällen per vecka |
1 tim per tillfälle |
50% (2 av 4 träningar) |
10-14 ÅR |
4-5 tillfällen per vecka |
1,5 tim per tillfälle |
67% (4 av 6 träningar) |
AKADEMI |
5-6 tillfällen per vecka (exkl. skol träning) |
1,5 tim per tillfälle |
80% (8 av 10 träningar) |
A-LAG |
5-6 tillfällen per vecka |
1,5 tim per tillfälle |
80% (8 av 10 träningar)* |
*Rekommenderad närvaro för A-laget, huvudtränaren tar alltid ut bästa laget till match.
Vid turnering gäller samma procent enligt ovan men Huvudtränaren tar beslut om hur lång period närvaron skall mätas från. Lämpligt är perioden mellan respektive turnering.
7.4 UTTAGNING TILL DISTRIKTS- & LANDSLAGSSAMLINGAR
Dalarnas Fotbollförbund har två (2) olika verksamheter, ett där föraningen själv anmäler spelare, s.k. zonträning eller utbildningsdag. Här avgör blockansvarig tillsammans med huvudtränaren vilka vår akademi avser att skicka detta bekostar Forssa BK. Om spelaren anmäler sig själv för att delta på dessa tillfällen står dennes målsman för kostnaden som detta medför.
Den andra verksamheten som Dalarnas Fotbollförbund bedriver är det som kallas Distriktslag. Hit kallar förbundet själva spelare via en distriktförbundskapten. Verksamheten startar det år spelaren fyller 14 år. För de tillfällen förbundet kallar spelaren så står Forssa BK för eventuella avgifter som förbundet fakturerar föreningen. Vid eventuellt deltagande för landslag eller Future Team så står Svenska Fotbollförbundet för de kostnader som uppkommer. Deltagande i de olika samlingarna skall alltid godkännas av blockansvarig.
I en match så finns det förutom gult kort, även rött kort vilket medför att spelaren under resterande tiden av matchen inte längre får delta och laget blir en man mindre än våra motståndare. Det finns också̊ tre (3) typer av utvisningar, Lindrig som är när spelaren får två (2) gula kort i en och samma match, målchansutvisning när spelaren på ett sådant sätt som är mot reglerna förhindrar motståndarna till en klar målchans, och Grov utvisning när spelaren av mycket olämplig natur blivit utvisad från matchen.
Vid grov utvisning gör domaren i matchen en rapport som sedan skickas vidare till förbundet som begär in ett yttrande från spelaren (föreningen får inte svara i spelarens vägar). Om den grova utvisningen står fast så faktureras Forssa BK en kostnad för handläggandet av ärendet. Spelaren och dess målsman är - om inte giltigt skäl av ansvarig tränare på matchen ges till blockansvarig - skyldig att betala in hela det belopp som föreningen mottar faktura på från Dalarnas Fotbollförbund.
Vid grov utvisning är spelaren avstängd av föreningen från allt matchspel fram tills denne har fått sitt straff från fotbollsförbundet. Denna avstängning gäller alla matcher såsom cup, seriespel eller träningsmatcher. Efter att spelaren avtjänat sitt straff från förbundet skall ärendet ses som avslutat.
Blockansvarig kan häva ovanstående regel i samråd med sportgruppen vid särskilda fall där spelaren utveckling påverkas negativt över längre tid.
7.6 UTESLUTNING UR VERKSAMHETEN
Uteslutning från Forssa BK:s verksamhet som inte sker efter säsong och är av andra skäl än ovan nämnda är ett beslut som styrelsen tar efter inrådan av blockansvarig. Uteslutning skall alltid ses som det sista alternativet och sker endast om spelaren eller spelarens förälder vid upprepade tillfällen visat på synnerligen olämpligt beteende gentemot någon annan i föreningen, annan förening, funktionärer, domare eller i samband med någon av föreningens aktiviteter synnerligen brutit mot våra policys, verksamhetsplanen eller vår uppförandekod.
Forssa BK ska vara den ledande ungdomsföreningen i Dalarna. Det innebär att vi ska ha de mest ambitiösa spelarna i vår verksamhet. Detta får vi genom att ha en hög nivå på vår spelarutbildning men vi måste också rekrytera de spelare som har potential att hjälpa föreningen nå sin vision och målsättningar. Vi rekryterar inte aktivt spelare före 15 års ålder. I stället hoppas vi att vår verksamhet ska vara så bra att spelare lockas att tillhöra den i sin strävan att bli elitspelare.
Via rekryteringsgruppen kartläggs spelare som vid 15 års ålder bjuds in från hela Dalarna för provspel. Vid provspel presenteras föreningens verksamhet och hur vi arbetar med talangutveckling. Vid samma tillfälle informeras om vad som krävs för att bli en bra fotbollsspelare med tanke på träningsmängd, förberedelser, fysik och vilja.
Provspel
I Forssa BK tillåter vi inte oannonserade provträningar oavsett ålder. För att kvalitén på träningarna ska bli så hög som möjligt är det viktigt att ansvarig ledare vet vilka spelare han/hon har tillgängliga och kan planera träningen därefter.
Vid provträningar under säsong måste spelarens nuvarande klubb informeras om detta innan provträningen sker. Detta gör blockansvarige i respektive block och inte spelaren eller ledaren själv.
Provspelare bekostar alltid resa och logi själva.
Rekrytering i olika åldrar
Vår rekrytering av spelare 7–14 år sker via den ordinarie träningsverksamheten.
Vi erbjuder alla spelare från 7 år en meningsfull sysselsättning med inriktning mot lek och lärande i en trygg och stimulerande miljö. Någon värvning av spelare från andra klubbar får inte förekomma. Vill en spelare komma till föreningen på provspel ska kontakt tas med föräldrar och moderklubb för att inga oklarheter eller missförstånd ska uppstå.
Följande regler gäller:
7–14 år: Alla som är intresserade får i mån av plats träna och spela med Forssa BK.
15–19 år: Nya spelare får provträna högst 2 veckor i aktuell träningsgrupp för att sedan få besked om eventuellt fortsatt spel i Forssa BK.
- Arbetet med att kartlägga lokala spelare startar vid 13 års ålder.
- Aktiv rekrytering får dock ej ske förrän spelaren är aktuell för den elitförberedande verksamheten.
- Vid all rekrytering ska hänsyn tas till den enskilde spelarens sociala situation.
Det innebär att vi i vissa fall rekryterar en spelare omgående medan vi i andra fall låter spelaren stanna kvar ytterligare en tid i sin hemmiljö. När det gäller rekrytering av spelare som ska flytta till Borlänge bör övergången ske inför gymnasiestarten för att underlätta studiesituationen. Forssa BK tillsammans med Hagströmska Gymnasiet kan hjälpa spelaren att finna bostad under denna tid.
Vid all rekrytering ska hänsyn tas till spelarens tänkbara framtida position så att föreningen kan säkerställa en stimulerande matchmiljö för spelarens utveckling.
Rekryteringsgruppen ansvarar för kartläggningsarbete och rekrytering.
Övergångspolicy
För att bibehålla en god samverkan med föreningarna i distriktet och för att minska missförstånden som kan uppstå vid eventuella övergångar där unga spelare är inblandade så har föreningen tillämpat följande policy.
Vid alla övergångar där spelaren i fråga är i registrerad amatörspelare i en annan förening skall alltid föreningen följa nedanstående kedja:
- Alltid ge spelaren tid att tänka för att inte stressa fram ett beslut.
- Blockansvarig kontaktar spelarens nuvarande klubb och informera om övergången.
- Ledaren kontaktar spelarens föräldrar och informera om övergången.
- Spelaren skall läsa och signera vår överenskommelse tillsammans med sina föräldrar.
- Blockansvarig genomför övergången.
- Vid alla övergångar där spelaren inte tidigare tillhör någon annan förening tillämpas alla punkter utom punkt 2.
7.8 SPELARFÖRFLYTTNINGAR INOM FORSSA BK
Forssa BK vill engagera barn i åldrarna 6 till 19 år. Spelarna bedöms inte utifrån sin ålder utan efter hur långt de kommit i sin utveckling fotbollsmässigt, mentalt och fysiskt samt vilken inställning och ihärdighet spelaren visar. Föreningen strävar efter att i största möjliga mån anpassa spelartrupperna efter den individuella spelarens nivå för att uppnå bästa möjliga tränings och tävlingsnivå för spelaren.
Riktlinjer vid förflyttningar
- Alla spelare ska utmanas varje träning och match.
- Spelarna i akademin skall kunna flyta genom trupperna i träning och match (miljöträning). För att skapa tillhörighet och avdramatisera den permanenta förflyttningen till kommande år.
- Om en spelare ska permanent förflyttas till en högre åldersgrupp bör spelaren anses som en tänkt startspelare på sin position i den aktuella åldersgruppen. Denna bedömning gör ansvariga tränare i samspråk med blockansvarige.
- Spelare som är tilltänkt startspelare skall inte tillfälligt flyttas upp en ålderskull för att vara avbytare om matcherna spelas samtidigt.
- Förflyttningar mellan akademi och a-lag ska också vara flytande och föreningen ser gärna att så många som möjligt får chansen i a-laget under säsongen.
Vid permanent förflyttning utgår ansvariga personer efter följande egenskaper:
- Fotbollskunskaper
ha tillräckligt bra tekniska, fysiska och mentala kvalitéer. - Lagsamarbete
kunna samarbeta på och på sidan av planen. - Uppförande på och på sidan av planen
Respektera ledare, med- och motspelare. - Inställning och ihärdighet
Ha rätt ambitionsnivå och träningsnärvaro.
7.9 PROVSPEL MED ANDRA KLUBBAR INOM SVERIGE
Forssa BK uppmuntrar föreningens spelare att åka på provspel. Dock ska provspelet äga rum hos en förening av elitkaraktär (Division1, Superettan eller Allsvenskan).
- Inga provspel med andra klubbar tillåts utan godkännande av blockansvarig.
- Spelarens närmaste ledare alternativt blockansvarig erbjuds följa med spelaren på provspelet.
- Inbjudande klubb står för spelarens omkostnader och försäkring under provspelsperioden.
Forssa BK uppmuntrar föreningens spelare att åka på provspel utomlands om ett seriöst intresse för spelaren finns från erbjudande förening. Forssa BK har tagit fram riktlinjer för just provspel utomlands i syfte att kvalité- och innehållssäkra provspelet både för Forssa BK och spelaren.
Följande riktlinjer skall efterlevas:
- Provspelet får inte äga rum utan godkännande av blockansvarig.
- Inbjudande klubb ska visa ett seriöst intresse för spelaren.
- Inbjudande klubb bjuder in till provspel, inte spelarens agent.
- Spelarens närmaste ledare alternativt blockansvarig följer med spelaren på provspelet.
- Inbjudande klubb står för spelarens omkostnader och försäkringar under hela provspelsperioden.
- Inbjudande klubb står för medföljande ledares omkostnader och försäkring under hela provspelsperioden.
- Vid eventuell övergång skall alltid Forssa BK informeras om detta först, innan förhandling med spelaren påbörjas.
Följande riktlinjer gäller vid utslussning av spelare i Forssa BK:
7–11 år: Om spelaren vill lämna föreningen ska ansvarig ledare boka ett avlämnings-samtal med spelaren och målsmän.
12–14 år: Om spelaren finner träningsintensiteten vara för hög hjälper föreningen honom till en annan förening med lämplig verksamhet. Ansvarig ledare ska boka ett avlämnings-samtal med spelaren och målsmän.
15–19 år: Spelare som ej känner att de fyller kvalificeringskraven får hjälp att hitta annan lämplig förening.
Föreningen skall alltid ta ansvar över att hjälpa spelare som inte tar plats i respektive trupp hitta ny förening som passar spelarens nuvarande kapacitet. Föreningen och spelaren skall alltid skiljas på god fot för att underlätta framtida samarbete.
Föreningen vill ha en bra relation till våra spelares agenter och förmedlare. Om du som spelare blir kontaktad av en förmedlare under dina ungdomsår i Forssa BK så kan du kontakta din närmaste ledare eller akademiansvarig för vägledning. Vi i föreningen kan hjälpa dig i din kontakt med förmedlare och vara ett stöd vid eventuellt avtal. Vi rekommenderar dig att vara försiktig då det finns såväl seriösa som oseriösa förmedlare.
Riktlinjer för agent-/förmedlarverksamhet:
- Forssa BK samarbetar inte med av SvFF ej certifierade förmedlare eller förmedlarbolag.
- Förmedlaren skall alltid kunna påvisa om denne är certifierad av SvFF.
- Forssa BK betalar inte ut ersättning utan ett i förväg signerat förmedlaravtal.
- Forssa BK betalar inte ut ersättning utan att själva beställt en tjänst av en förmedlare eller förmedlarbolag.
- Forssa BK betalar inte ut ersättning utan ett faktiskt arbetsresultat producerat av förmedlaren enligt avtal.
- Ersättning till förmedlare som biträtt förening vid förhandling med spelare ska inte överstiga tre procent av den bruttoinkomst spelaren har rätt till under hela den anställningstid som berört avtal gäller.
- Ersättning till förmedlare som biträtt förening vid förhandling med annan förening om spelarövergång ska inte överstiga tre procent av sådan övergångssumma som betalats i anledning av övergången.
Utöver det som angetts i ledarens personliga avtal så har föreningen tagit fram följande riktlinjer för ledare.
Inledning
Som ledare i Forssa BK är man ingen vanlig ledare eller tränare inom svensk fotboll. Vi ledare ska jobba efter värderingarna som finns i Forssa BK och vara ett stöd till våra ungdomar både på sidan av som på planen. ”Människan före spelaren” är en del av Forssa BK:s värdegrund och det är du som ledare som ser till att detta förverkligas. Själen hos Forssa BK ligger i det sociala arbetet med barn och ungdomar, detta får vi aldrig glömma. En spelare som inte känner sig sedd eller hörd är ett misslyckande för oss.
I Forssa BK utesluter vi inte heller spelare för att de misskött sig, varje misstag på eller vid sidan av planen en spelare gör skall ses som en chans till förbättring där individen får ta ansvaret för sina handlingar och vända dessa till något lärorikt. Vi vet att alla spelare som är hos oss inte kommer att kunna bli fotbollsproffs men det vi vet är att alla kan växa som människor och bidra till samhället om vi behandlar och uppfostrar dem på rätt sätt. Du som ledare ges därmed chansen att förändra barn och ungdomars liv och att skapa minnen och vänner för livet.
Ledare och anställda måste lämna ett utdrag ur belastningsregistret för at få arbeta i föreningen. Utdraget skall vara högst ett år gammalt och utan anmärkningar.
8.1 ALLMÄNNA FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM LEDARE
Riktlinjerna för varje enskild ledare:
- Ta del av och följa Forssa-modellen
- Ta del av och följa Forssa BK:s värdegrund, riktlinjer och policydokument
- Ta del av interna och externa utbildningar
- Uppmuntra, motivera och inspirera spelarna
- Vara lyhörd och uppmärksam kring tecken som kan tyda på sociala problem
- Skapa bra relationer både med domare och motståndare
- Verka för rent spel och vårdat språk
- Skapa en bra föräldrakontakt
- Vid all aktivitet, bära Forssa BK:s kläder enligt föreningens klubbprofil.
- Vara lojal mot föreningen
- Arbeta för en alkohol- & drogfri verksamhet
- Vid lagets aktiviteter är ledaren först på plats och lämnar sist.
- Ledarna skall agera som föredöme på och på sidan av fotbollsplanen.
- Ledarna förväntas i högsta möjliga grad närvara på föreningens ledarmöten.
- Ledarna förväntas förankra föreningens policys hos spelare och föräldrar i respektive årskull.
- Ledare som bryter mot föreningens värdegrund, regler och normer kan tas bort från föreningens verksamhet.
8.2 FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM LEDARE TILL TRÄNING
- Vara förberedd och ha ett väl genomtänkt träningsupplägg med ett tydligt tema och syfte.
- Vid varje träningstillfälle föra närvaro för aktivitetsstöd.
- Vara i god tid till träningen, ”först in sist ut”.
- Ledare i elitförberedande lagen (U15-U19 & A-lag) skall varje år förankra en grundlig årsplanering med blockansvarig senast 15e januari.
- Aktivt coacha och utbilda spelarna enligt Forssamodellen.
- Efter träning är det ledarnas ansvar men spelarnas uppgift att samla ihop material.
- Ledaren förväntas varje vecka ägna 30 sekunder åt varje spelare att prata om annat än fotboll.
- Ledaren förväntas varje vecka ägna 5 minuter per spelare för feedbacksamtal.
8.3 FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM LEDARE TILL MATCH
- Att förankra matchtruppen i god tid. Truppen skall meddelas till spelare/föräldrar senast sista träning innan match. Olika kommunikation till olika årskullar rekommenderas.
- De närliggande lagens tränare ska samråda om matchtrupperna, tillsammans med blockansvarige, innan det offentliggörs för spelarna.
- Ledarna ansvarar för att matchtruppen registreras i FOGIS i god tid och att listan för den aktuella truppen skrivs ut.
- Ledarna ansvarar för att matchställ finns och att dessa samlas ihop och tvättas efter match.
- Matchen är ett inlärningstillfälle, ledarna låter spelarna ta besluten på planen.
- Under match ska alla kallade spelare vara tänkta delta i matchen.
- Före, under och efter match är ledarna föredöme för spelarna. Ledare i Forssa BK skall visa respekt och ha en positiv inställning till domare, motståndare och supportrar.
- Konflikt med egna spelare, motståndare, domare och publik är oacceptabelt. Med andra ord, oavsett situation, så har ledare och spelare ingen rätt att hamna i konflikt.
8.3.1 LAGUTTAGNINGAR TILL MATCH
- Laguttagningarnas storlek till bortamatcher bör anpassas efter transportmedlet dit.
- Laguttagningar till bortamatch bör inte överskrida 16 spelare (4 utespelare + 1 målvakt som avbytare).
- Laguttagningar till hemmamatcher och cuper kan överskrida ovan sätt gräns om alla spelare är tänkta att få speltid.
8.4 FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM LEDARE VID SPELARREKRYTERING
- Oanmälda provträningar accepteras inte.
- Provträningar skall alltid förankras via blockansvarig till spelarens nuvarande föreningen innan provträning.
- Vill ledare kontakta spelare i andra föreningar måste alltid kontakt upprättas mellan blockansvarige och spelarens nuvarande föreningen först.
- Vid övergång är det ledarens ansvar att spelarens föräldrar är informerade.
- Forssa BK tar inte aktivt kontakt med spelare som är under 15 år.
- Vid spelarrekrytering är ledarens åsikt rådgivande.
8.5 LÖPANDE INTERNA UTBILDNINGAR OCH MÖTEN
- Ledare i Forssa BK förväntas delta på de interna utbildningarna som föreningen arrangerar. Ledarna förväntas också delta på de fortlöpande ledare träffarna i största möjliga mån.
8.6 ÅTERKOMMANDE SAMTAL OM DEN EGNA UTVECKLINGEN
Varje år sker också kontinuerliga utvecklingssamtal med ledaren tillsammans med blockansvarige. Dessa samtal är för att stimulera den enskilde ledaren och uppmärksamma aktuella frågor. Under samtalet görs och en återkoppling om vad som hänt sen senaste samtalet och hur framtiden ser ut fram till nästa samtal. Medarbetarsamtal är ett mer strukturerat möte mellan ledaren och blockansvarige dessa medarbetarsamtal skall ske två gånger per år.
Forssa BK har skapat en mall för medarbetarsamtalen och dessa tillsammans med en inbjudan skall gå ut till ledaren senast en vecka innan avtalad samtals tid. Det ena samtalet skall genomföras under pågående säsong.
8.7 UTVECKLINGSSAMTAL MED SPELARE
Forssa BK ser gärna att våra ledare har en god relation till våra spelare. Våra ledare skall uppmärksamma och prata med alla spelare under varje vecka.
Varje ledare förväntas uppmärksamma varje spelare individuellt minst 30 sekunder per vecka. Samt vara tillgänglig för feedbacksamtal före och efter träning. All kommunikation mellan spelare och tränare gällande feedback sker muntligt.
Ledarna förväntas också ha längre individuella samtal med varje spelare 2 gånger per år. Samtalet skall ske efter föreningens framtagna mall och dokumenteras för framtida uppföljning.
Föreningens främsta princip kring ledarrekrytering är att möjliggöra för så många spelare som möjligt att få tillgång till välutbildade, kompetenta och engagerade ledare. Detta sker genom aktiv rekrytering av externa tränare, utbildning av befintliga tränare och att attrahera unga spelare att prova på ledarrollen.
- Rättvis ledarrekrytering - vi eftersträvar att alla lag i verksamheten ska få tillgång till externa tränare.
- Rätt form av kompetens - olika sorters lag behöver olika sorters ledare.
- Attrahera ungdomar - framtidens tränare ska utvecklas hos oss.
För att säkerställa att fotbollsträningen sker i enlighet med utbildningsplanen krävs att ledare får kontinuerlig fortbildning utifrån dess olika delar samt att alla nya ledare får en grundutbildning i föreningens spelarutbildningsplan, samt att blockansvarig hjälper till i inskolningen de första veckorna.
Det är blockansvariges uppgift att säkerställa att ungdomsledarna fortbildas utifrån utbildningsplanen. Blockansvarige ska bidra med stöd och komma med idéer till ungdomsledarna snarare än att ha en kontrollfunktion.
Önskad utbildningsnivå via SvFF tränarutbildning:
- P8-P10 - C-diplom
- P11-P14 - A-ungdom
- U15-U16 - UEFA B
- U17-U19 - UEFA Elite Youth A
- A-lag – UEFA A eller UEFA PRO
Skulle en tränare rekryteras utan tillräcklig utbildningsnivå är det inget hinder. Dock ser vi gärna att nivån på tränarutbildningen uppnås snarast möjligt.
Forssa BK strävar alltid efter att ha de bästa ledarna i varje årskull. Föreningen strävar efter att ha ledare med utbildning som matchar den aktuella årskullen. Föreningen vill utbilda ledare i samma utsträckning som vi utbildar spelare och vill gärna ha kontinuitet på ledarsidan.
För att föreningen skall ha kontrollen över ledarutbildningarna och dess kostnader så tillämpas följande regler:
- Endast föreningen anmäler ledare till utbildningar. Om ledaren anmäler sig själv till utbildningen står ledaren själv för hela kostnaden.
- Vid utebliven närvaro från utbildning står ledaren för hela kostnaden.
- Föreningen har rätt att fakturera ledaren för kostnaden av utbildningen om ledarens kontrakt bryts i förtid.
- Eventuella utbildningar under ledarens avtalstid bör skrivas in i ledarens avtal.
- Det är alltid föreningen som bestämmer i samråd med ledaren när och hur en denna ska genomföra en utbildning.
Riktlinjer grundutbildningar:
C-ungdom – Föreningen bekostar ledarens utbildning.
B-ungdom – Föreningen bekostar ledarens utbildning.
A-ungdom – Föreningen bekostar ledarens utbildning vid kontrakt över 2 år eller längre.
Målvakt C – Föreningen bekostar ledarens utbildning.
Målvakt B – Föreningen bekostar ledarens utbildning.
Riktlinjer elitutbildningar:
UEFA B – Föreningen kan bekosta en del av utbildningen vid kontrakt över 2 år eller längre.
UEFA A – Föreningen kan bekosta en del av utbildningen vid kontrakt över 2 år eller längre.
UEFA Elite Youth A – Föreningen kan bekosta en del av utbildningen vid kontrakt över 2 år eller längre.
Tränarutbildning på akademisk nivå
Forssa BK har ett samarbete med högskolan i Gävle där tränare från Forssa BK erbjuds gå en tränarutbildning på akademisk nivå. Utbildningen är på halvfart och pågår under ett år. Genomförd utbildning ger tränaren diplomen C-ungdom, B-ungdom, A-ungdom och UEFA B samt fler relevanta kurser i ledarskap, coaching och träningslära.
Högskolan Dalarna erbjuder också kurser för grundutbildningarna.
Forssa BK har investerat i en kamera av märket VEO, denna kamera är självinspelande med AI-funktion som följer bollen och filmar matcher i halvplans vy.
Användning
Kameran skall främst brukas för spelarutbildning och videoanalys av våra tränare. Kameran ska också användas för kommersiella syften för att kunna lägga ut matcher på Youtube eller i våra sociala kanaler för att skapa intresse för föreningen.
Allmänna regler för VEO:
- Kameran prioriteras i ordningen A-lag och neråt fallande.
- Kommunikation mellan tränare inför helgen om vem/vilka som ska använda kameran.
- Vi filmar i första hand hemmamatcher (då går det att filma fler matcher per dag).
- Kameran skall alltid laddas efter/mellan matcher.
- Den filmade matchen ska alltid laddas upp direkt och minnet ska tömmas.
- Fråga alltid motståndarna om det är OK att filma matchen.
- Manual för hur kameran används ligger i kameraväskan.
Undantag av allmänna regler:
Undantag för dessa regler kan ske om sportchefen eller ungdomsansvarig bestämmer att en viss match/cup eller liknande skall filmas på bortaplan. Endast sportchef eller ungdomsansvarig kan ta ett sådant beslut som är utanför de allmänna reglerna.
8.10.1 FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM LEDARE, FILMNING AV MATCHER
Forssa BK uppmuntrar till att så många matcher som möjligt filmas.
Ledare i elitförberedande verksamheten (U15-U19) och A-lag förväntas att en gång per månad under säsong analysera en match på individnivå och tagga spelaren via VEO:s analysverktyg.
Eller: Ledaren kan även använda verktyget till att göra en kollektiv taktisk analys och ha videoanalys med laget.
Ledare i akademin och A-lag förväntas skicka ut inloggningar till spelarna i sin träningsgrupp så att spelarna kommer åt det inspelade materialet.
Forssa BK har investerat i två minibussar som främst skall användas av ungdomssektionen till och från bortamatcher.
Bokning av dessa bussar sker via en digital bokningssida via Microsoft Bookings. Länk till bokningssidan finns på ledarsidan via hemsidan.
Bokningar av bussar från uthyrningsfirmor eller bussbolag sköter koordinatorn i föreningen.
Som fotbollsförälder är du viktig för oss i Forssa BK. Föräldrar ska stötta sitt barn utanför fotbollen så att skola, kost och vila fungerar. Ge uppmuntran regelbundet så att barnet vet om att du bryr dig om barnet och dess idrott. Som stödfunktion är ni en viktig del av spelarnas fotbollsutbildning.
När det gäller fotbollsdelen av utbildningen är det dock viktigt att ni överlåter ansvaret till våra utbildade ledare.
Det är föreningens ansvar att sätta upp ett ramverk för hur vi tycker att man ska bete sig som förälder. Det är ditt ansvar som förälder att följa det.
9.1 Allmänna förväntningar på dig som förälder
- Föräldrarna skall delta på lagets föräldramöten.
- Föräldrarna skall ta del av lagledningen och föreningens information.
- Fotbollsverksamheten i Forssa BK skall vara rolig för både barn och föräldrar.
- De föräldrar som vill engagera sig i föreningen på ett eller annat sätt är varmt välkomna.
9.2 Förväntningar på dig som förälder till träning
- Positiv föräldrasupport är viktig, särskilt i tider av besvikelse. Föräldrarna bör uppmuntra sitt barn till träning och ha en långsiktig målsättning med denna.
- Föräldrarna förväntas stötta spelaren i träningen på ett balanserat sätt, utan att pressa spelaren till något han/hon inte vill.
- Alla i verksamheten har sin roll. Du är förälder med allt vad det innebär, tränaren är tränare med allt vad det innebär. Vi vill att du som förälder ska undvika att ge feedback gällande fotbollen till ditt barn utan att först prata med tränaren. Dubbla budskap minskar ditt barns möjligheter att utvecklas.
- Upp till det att spelaren är 12 år är det föräldern som ansvarar för att spelaren kommer i tid till träning och match samt att spelaren har rätt utrustning med sig.
- Upp till det att spelaren fyllt 12 år är föräldrarna ansvariga för att spelaren inte tränar när han är sjuk.
- Upp till det att spelaren fyllt 12 år är det föräldrarna som är ansvariga att anmäla eventuell frånvaro från träning och match.
- Vid träning skall föräldrarna hålla sig på lämpligt avstånd från träningen så att inte spelarens uppmärksamhet dras ifrån tränaren.
- Föräldrarna ska veta att om spelaren blir skadad hamnar i osämja under träning eller match, är det i första hand ledarnas uppgift att ombesörja detta.
9.3 Förväntningar på dig som förälder vid match
Matchen är ett utvecklings- och utbildningstillfälle. Utbildningen av spelaren går i Forssa BK före resultatet i matchen. Det är tränaren och i sista hand föreningen som bestämmer vad som ryms inom begreppet utbildning, ibland kan det betyda att spela på en annan position, ibland kan det betyda att rulla på lagkaptensrollen osv.
- Under match vill vi att du som förälder är uppmuntrande och positiv. Taktiska tillrop sköter tränaren.
- Under match, cup och träning är det viktigt att föräldrarna uppför sig föredömligt då man är en representant för Forssa BK. Andra människors bild av Forssa BK präglas av ditt uppträdande som förälder.
- Alla domare gör sitt bästa. Domaren kommer inte att ändra något domslut. Låt domaren döma matchen.
- Föräldrarna bör finnas för spelarna vid behov och de bör inte ändra beteende gentemot någon i verksamheten, oavsett resultat.
- Vid match står föräldrarna alltid på motsatt långsida från avbytarbänken.
- Vid match är föräldrar ansvariga att hjälpa föreningen med transport till och från bortamatcher.
9.4 Förväntningar på dig som förälder vid cup
Vid cuper och läger bor föräldrarna på annat boende än laget.
Vid cuper och läger är det ledarna som är ansvariga för laget. Fråga gärna om ledarna behöver ha hjälp med något, annars kontaktar ledarna dig som förälder om de behöver hjälp med något.
Socialt ansvarstagande ligger Forssa BK nära hjärtat och föreningen arrangerar årligen löpande projekt som gynnar barn och ungdomar i Borlänges mest utsatta områden. Vi brinner för att alla barn oavsett bakgrund, etnicitet eller socioekonomiska förutsättningar skall kunna delta i en meningsfull fritidssysselsättning.
Ett projekt som startades 2018 med syfte att ge ungdomar en meningsfull sysselsättning på dagtid under lov och ledighet från skolan. Samt ge äldre ungdomar chansen till en första egen inkomst. Fotboll, på lika villkor är en spontanfotbollsskola som är gratis och fri från anmälan. Alla barn och ungdomar mellan 8–14 år är välkomna att spela och umgås, ingen tidigare fotbollserfarenhet behövs.
2018 fick Fotboll, på lika villkor stor uppmärksamhet när allsvenska spelarna Ahmed Awad och Peshraw Azizi kom och deltog samt lottade ut fina priser.
2019 års upplaga hade den Allsvenska tränaren Poya Ashbagi på besök som föreläste om sin resa inom fotbollen.
Fotboll, på lika villkor har även fått stort genomslag på sociala medier av flera kända idrottare och haft deltagare från hela Sverige.
Under säsongen 2021 kommer Fotboll, på lika villkor även att utökas till jul-, sport- och höstlov.
Forssa BK håller normalt under året flera egna arrangemang där engagemang och deltagande från lagen och dess aktiva samt föräldrar kallas för att hjälpa till.
Dalarnas främsta inomhus cup för damer och herrar som arrangeras under vintern i Maserhallen, Borlänge. Forssa cupen har arrangerats i över 30 år och har deltagande lag från hela Mellansverige.
En dag under sommaren där alla ålderskullar spelar sina hemmamatcher samtidigt eller efter varandra på sportfältet i Borlänge. Ett arrangemang för få hela klubben samlad på ett ställe och visa upp den otroliga bredden som finns i Forssa BK.
Nedan är en sammanställning av våra policys, klubbens övergripande policys finns i föreningspolicyn.
Forssa BK har antagit en trafiksäkerhetspolicy för att kvalitetssäkra våra transporter. Policyn ska ge anställda och ledare med förtroendeuppdrag tydliga riktlinjer för hur våra spelare ska transporteras till och från träningar och matcher.
Krav på föraren:
- Inneha godkänt körkort
- Minst 2 års körvana
- Följa hastighetsbegränsningar och trafikregler
- Ansvara för att samtliga i bilen använder säkerhetsbälte
- Förankra eventuell last på ett säkert sätt
- Vara väl utsövd, nykter och drogfri
Krav på fordonet:
- Fordonet ska vara besiktigat
- Fordonet ska ha en gällande försäkring
- Fordonet ska ha godkända däck för aktuell årstid
- Fordonet ska ha fungerande säkerhetsbälten för samtliga passagerare
Tänk på att:
- Utse två förare vid längre resor
- Anpassa hastigheten efter rådande väderförhållanden
- Ställa in resan vid dåligt väglag, alternativt välja ett annat transportmedel.
Forssa BK välkomnar alla aktiva ungdomsspelare att bli domare, föreningen anser det vara viktigt att ha föreningsdomare i alla spelformer. 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7, 9 mot 9 samt 11 mot 11.
Forssa BK bekostar inga domarutbildningar eller fortbildningar för domare under säsongen 2021 och framåt. Anledningen är att RF-SISU valt att ta bort subventionerna för föreningarna på dessa utbildningar. Alla anmälningar till dessa utbildningar bekostar utbildningsdeltagaren själv.
12.3 VADHÅLLNING & MATCHFIXING
Forssa BK tar avstånd från all matchfixning och inga av våra aktiva är tillåtna att delta i spel förens de har fyllt 18 år. Matchfixing är ett stort problem inom idrotten och kan vara direkt skadlig för både idrotten såväl som spelarna. Föreningen ska varje år föreläsa om spelmissbruk och matchfixing för våra aktiva i förebyggande syfte.
Riktlinjer för spel och matchfixing:
- Spel innan 18 års ålder är förbjuden i föreningen.
- Spel på matcher där den enskilde individen kan påverka är förbjudet. (Förbjudet att spela på föreningens matcher som aktiv föreningsmedlem)
- Vid misstanke om matchfixing är spelarna/ledarna skyldiga att rapportera detta.